בתי אבות המדריך המלא
המדריך המלא מהתכנון ועד להסתגלות מלאה בבית אבות: על מנת להבטיח ש”גיל הזהב” אכן יהיה ככזה – עלינו לבחור את בית האבות שיענה בצורה האידאלית על הצרכים הפיזיים והרגשיים של הדייר הבוגר.
ההחלטה איננה פשוטה, ומורכבת מכמה שיקולים עליהם יש לתת את הדעת. שיקולים אלה משתרעים מבחירת בית האבות, הכרה בטווח השירותים המוצעים, תכנון ראוי של המעבר ועד לבחינת חיי החברה ותכניות ההעשרה המוצעות.
לשם עשיית סדר בבלגן, יצרנו עבורכם מדריך מפורט שילווה אתכם שלב אחר שלב בדרך אל כניסה נוחה ומרגיעה לבית האבות הנכון עבורכם.
המשתנים המרכזיים בבחירת בית האבות
סוג בית האבות – לשמחתנו, כיום ישנו היצע רחב של בתי אבות אשר מציעים שירותים מגוונים לפי צרכינו המשתנים. היצע זה כולל בתי אבות עבור אוכלוסייה עצמאית, בתי אבות סיעודיים, בתי חולים גריאטריים הפועלים כבתי אבות ואף בתי אבות משולבים שחלקם מציעים טיפול אישי לפי רמתו של הדייר.
- המיקום – בתהליך בחירה של בית אבות יש להתחשב בקרבה עם מקום מגוריהם של אלו עימם מבקשים אנו לקיים קשר תדיר ורציף. ביקורי בני המשפחה והחברים הם רגעי נחת ואושר עבור הדייר ובחירת מיקום בית אבות מרוחק שתצריך נסיעות ארוכות ומייגעות עשויה לצמצם את אלה, ובכך למעשה לפגוע בדייר.
בנוסף עלינו להתחשב באופי הסביבה בה שוכן בית האבות. נוף ציורי המשרה אווירה של רוגע ושלווה יחד עם מזג אוויר מבוקר מהווים אלמנט חיוני לאיכות החיים של הדייר. נופים אלו ניתן למצוא בעיקר בצפון הפסטורלי שלנו, שיכול גם להוות כמקור להיכרות חווייתית עם הארץ באותה ההזדמנות בה מבקרים אדם הקרוב לליבנו.
- המחיר – כחלק מבדיקת העלויות יש לברר האם למוסד ישנו הסכם עדכני עם משרד הרווחה והבריאות. הסכם מסוג זה עשוי להקל על אלה המבקשים סבסוד כלכלי מצד המדינה. למול המחיר כמובן שנבדוק האם התמורה ראויה: אילו פעיליות מוצעות עבור לשעות הפנאי, רמת הניקיון והנראות של המוסד, איכות האוכל המוגש, גודל החדרים וכו’.
- אווירה ומסגרת חברתית – אחד השיקולים המרכזיים במהלך בחירת בית האבות הינו הקרקע אותה מייצר בית האבות על מנת לאפשר לדייריו ליצור חברויות חדשות. אל לנו לשכוח שבגיל הזה לתחלואי הגוף השונים נלווים גם קשיים נפשיים שעל בית האבות לסייע להתמודדות איתם.
רקימת ידידויות חדשות שהופכות את שעות הפנאי למהנות וממלאות, בשילוב של שמחת חיים כללית בבית האבות, עשויים להביא לתחושת חמימות וביטחון שתעזור לדייר להתמודד עם אותם הקשיים. בביקורכם במוסד, בדקו את האיכפתיות והמעורבות של הצוות, מצב האוכלוסייה במוסד והאם בהיכנסכם לבית האבות מורגשות תחושות של ניכור שאופייניות למוסד רפואי או תחושות עוטפות של ביתיות ורוגע.
התאמת השירותים המוצעים לצרכים הרלוונטיים
בתי אבות שונים מציעים סוגי שירותים שונים למצבים תפקודיים שונים. לכן עלינו ראשית להגדיר מהם הצרכים להם ברצוננו לספק מענה, לבחון את הסוגים השונים של השירותים, ולבצע את ההתאמה שתספק את רצוננו במידה הגבוהה ביותר.
אם כך, לנוחיותכם נפרט על סוג השירותים העיקריים המוצעים כיום בשוק:
- מאוכלוסייה עצמאית ‘ועד לתשושי נפש’ – לקשישים אלה המוגדרים ככאלה שאינם זקוקים לעזרה עם התפקוד השוטף והיומיומי, לרוב ההתמקדות תהייה בשירותי העשרה שונים כגון: טיולים מאורגנים, שיעורים מגוונים בנושאים שונים: מפיסול ועד יוגה, הרצאות מעניינות להעשרת הידע וחידוד החשיבה, פעילויות חוויתיות משותפות לדיירים ועוד.
תחת שירותים אלה נמנים גם שירותים בסייסים כמו: שירותי כביסה, הגשת ארוחות, ניקיון שוטף וכד’.
- אוכלוסייה סיעודית עד סיעודית - מורכבת – לאלה שאין באפשרותם לבצע משימות שוטפות ואלמנטריות יתאפשר טיפול צמוד שיענה על כל דרישותיהם. במקרים מסוג זה לרוב ישנו צוות רפואי כחלק מהצוות המטפל, ורמת הזמינות שלו נקבעת לפי מצבו התפקודי של המטופל (כאשר ישנה זמינות מלאה). אנו ממליצים לבדוק ולוודא עם אותו מוסד סיעודי על זמינותו של הצוות הרפואי, לשאול לגבי טיב הכשרתו של הצוות הרפואי, ולברר שמספרם של חברי הצוות הרפואי לעומת מספר המטופלים הינו סביר וראוי. חשוב לציין כי גם בגופים אלה מוענקים שירותים העשרתיים, רק כמובן שהם מותאמים ברמתם לרמת המטופלים הסיעודיים.
תמיכה לחברים ולמשפחה – אל לנו להקל ראש בעובדה כי כחלק מהתהליך גם בני המשפחה ומעגל החברים הקרוב חווים קשיים. הידיעה שאדם יקר לך נמצא במסגרת שבה אין לך אפשרות פיקוח כמו בעבר אינה קלה כלל וכלל.
המוסדות מודעים לכך, ומומלץ לתת עדיפות לאלה הדואגים להפחית את הדאגה של הקרובים: בין אם באמצעות עידכונים שוטפים, ובין אם באמצעות שיחות הרגעה תקופתיות שאהובכם נמצא במקום טוב שדואג לו כמו לבן משפחה.
תכנון המעבר לבית האבות
תהליך המעבר לבית אבות ללא תכנון וחשיבה נכונים, עשוי להיות מסורבל ומעיק. התכנון דומה במהותו למעבר דירה, רק שלמעבר לבית אבות יש כמה גורמים נוספים שצריך לקחת בחשבון.
- הכנת הקשיש והמשפחה – יש להכין ולהיוועץ עם כלל הגורמים הרלוונטיים לצורך המעבר, ולעדכנם בלוח הזמנים הצפוי, ההירתמות שתידרש וכו’.
- בדיקת המצב התפקודי – מרבית בתי האבות עובדים במערכת של חלוקה למחלקות בהתאם למצב הקשיש. לכן, בדקו מהו מצב התפקודי של הקשיש (עצמאי, סיעודי, נכה נפש, סיעודי מורכב,תשוש נפש וכד’), בררו האם בית האבות נותן מענה לאותו מצב תפקודי, ודאגו לעדכן את המוסד בכלל הפרטים שלדעתכם עשויים להיות רלוונטיים.
- הכנת תוכנית מגירה – בדקו אלטרנטיבות לבית האבות אותו בחרתם, לכל מקרה שלא יהיה – בין אם נחשפתם לאחר הכניסה לדברים שלא לרוחכם במוסד, ובין אם לפתע ישנו שינוי במצב הרפואי שמחייב מעבר מיידי.
- מימון – חשבו היטב מהן העלויות המוערכות, את הסכומים אשר באפשרותכם להקדיש למטרה זו ומי הם אלה אשר ישאו במעמסה הכספית. מומלץ לקחת מרווח ביטחון מסוים שיאפשר לכם להתמודד עם התפתחויות בלתי-צפויות מבלי להיאלץ לגייס את העלויות באופן מיידי.
דע את עצמך – קשיים במעבר
בעת הכניסה לבית האבות עשויים להתקיים קשיים רגשיים אצל הקשיש כחלק מן השינוי הלא פשוט בחייו. עלינו להיות אמפתיים, ולהכיר בכך שאדם שבמשך חייו היה רגיל להיות התומך, הופך (ולעיתים בן רגע) לנתמך. הדגשים עלינו לשים לב אליהם מגוונים ומעט חמקמקים, ולשם כך נמנה אותם על מנת שנוכל להעניק להם את תשומת הלב הראויה.
- עצם המעבר – עזיבת הסביבה המוכרת והבית החם איננה פשוטה כלל וכלל, במיוחד בתקופה בה המסוגלות הנפשית אינה בשיאה. לצורך כך, יש לתת משקל נרחב יותר לאפשרויות החדשות שנפתחות ולחוויה הנהדרת שעומדת בפתח, ולהמשיך ולשתף בהיבטים החיוביים אותם בית האבות מסוגל לספק.
- קושי חברתי – התאקלמות חברתית במסגרת חדשה ולא מוכרת היא איננה מובנת מאליה. זאת במיוחד כאשר לאותה ההתאקלמות נלוות תחושות של בושה, הודאה בצורך לקבלת עזרה, דימוי עצמי נמוך וכו’. עם זאת, יש לזכור התקופה היינה זמנית, וכי בתי האבות מודעים לקושי זה ולשם כך יוזמים אינטראקציות מהנות שמזרזות ומקלות על ההסתגלות הבין-אישית.
- תמיכה – יש לפעול ברגעים רגישים אלה למניעת תחושות של הזנחה ובדידות בקרב הדייר. על אלה אמונים המעגל המשפחתי והחברי הקרוב מצד אחד, ובית האבות מן הצד השני.
בית האבות צריך לקבל בידיים פתוחות וחמימות את חברם החדש, להציג בפניו את הפעילויות החברתיות שישנן במוסד, להראות לו היכן ממוקם כל דבר ודבר, ולוודא בתדירות גבוהה האם יש באפשרותם לתת מענה לכל בעיה שעולה.
הקרובים מנגד נדרשים להפגין זמינות והתעניינות, לבקר הרבה את אהובם ולצלצל אליו לכל הפחות פעם ביום.
חשוב לזכור במהלך הפגנות התמיכה השונות, כי במידת האפשר כדאי לשמור על אופי ההתנהלות כפי שהייתה טרום המעבר – ולא לתת לקשיש להרגיש שהוא כעת נתפס בצורה שונה בעקבות המעבר.
הפן החברתי בבית האבות
בתי אבות סיעודיים אינם רק מקום המציע פיקוח רפואי צמוד, או עזרה עם פעולות יומיומיות ושגרתיות שהפכו לפתע לקשות לביצוע. הם מקום המאפשר מגוון רחב של פעילויות חברתיות מעשירות וחוויתיות עם אנשים נוספים שמבינים יותר מכולם את השלב המורכב יחסית בו מצויים בחיים.
כאשר קשישים בעלי מכנה משותף מוצק חיים תחת קורת גג אחת, ישנה חשיבות מכרעת לפעילויותיהם המשותפות, להיחשפותם לתכנים מגוונים, ולעשייה מהנה וחוויתית – שיספקו מענה תדיר לצרכים הרוחניים הכה חשובים לאדם.
- לימודים – הערך המוסף שבלמידה לא נעלם גם בשלבים המתקדמים בחיינו. בדקו את ההיצע של בית האבות בו בחרתם: הרצאות מרתקות, פעילויות ספורטיביות מותאמות, טיולים מאורגנים מטעם המוסד, חוגי יצירה שונים ועוד.
- אהבות חדשות – בית אבות יכול להוות כקרקע פוריה להיכרויות ואהבות חדשות. בגילאים אלה, רבים הם הקשישים אשר ספדו את אהוביהם או אהובותיהם. דווקא במוסד כמו זה, בו אלה נמצאים זה עם זה ברוב רובו של היום, מתפתחות לא פעם מערכות יחסים וחברויות אמת חדשות – כאלה שלאותם הקשישים כבר לעיתים אולי היה נראה שלא יתקיימו.
- הקלות שבטיפוח המעגלים החברתיים – אם במסגרת החיים מחוץ לבית האבות ניתן לממש חברויות באמצעות יציאה מן הבית, התניידות, התאמת לוחות זמנים וכו’, בבית האבות הראוי הפרוצדורה פשוטה הרבה יותר.
הלוח זמנים המאורגן והקרבה הפיזית בין הדיירים מקלים על יצירת מפגשים חברתיים, ומאפשרים חיי חברה עשירים ומלאים יותר מאשר אלה שמחוץ לבתי האבות. - התאמה אישית – על בתי האבות לקיים מגוון רחב של פעילויות על מנת שלכל דייר ודייר ימצאו העיסוקים והתחביבים שיתאימו לו ולצרכיו. במסגרת רעיון זה כדאי לוודא, לדוגמא, שיש כמה וכמה רמות של פעילויות ספורט מוצעות, הן בסגנון הפעילויות והן ברמת הקושי שלהן. בלא אותו בירור, יכול שעל אף שהמוסד מציע פעילות של התעמלות לדוגמא, זו לא תהיה רלוונטית במקרה שאינה תואמת את כשירותו הספציפית של אותו הקשיש.
לסיכום, ברור למדי שבחירת בית אבות היא החלטה חשובה שאין להקלה עליה ראש, היצמדו לדגשים וזכרו את העצות והטיפים, בסופו של יום מדובר בשלב מהותי בחיים שבאמצעות קבלת ההחלטות הנכונה עשוי ואמור להיות תקופה מקסימה ומרגשת – הן לקשיש שזוכה לחיי חברה מלאים ועשירים ולמענה מלא לצרכיו השונים, והן לקרוביו שזוכים לראות את אהובם חי חיים של נוחות, סיפוק והגשמה.