כיצד לתבוע גמלת סיעוד
בשנים האחרונות אנו רואים עלייה מתמדת בתוחלת החיים. הסיבות לכך הן רבות: החל מהתפתחות הרפואה המודרנית ומציאת פתרונות למחלות, סיגול אורח חיים בריא – הימנעות מעישון ושתיית אלכוהול, לא להפריז באכילת בשר אדום ולבצע פעילות גופנית – כל אלו ועוד מובילים לעלייה בתוחלת החיים. יחד עם זאת, אותה עלייה מבורכת בתוחלת החיים, מובילה את הקשישים להתמודדויות חדשות שמעולם לא נאלצו להתמודד איתן. מדובר על שינויים מסוימים שלא מאפשרים לקשיש להתנהל באופן עצמאי בחיי היום יום.
כחלק ממדיניות הרווחה הקיימת במדינת ישראל, נחקק בתחילת שנות השמונים של המאה העשרים, חוק סיעוד. חוק זה נועד להבטיח כי כל אזרח במדינת ישראל זכאי לקבל בעת הצורך גמלה המיועדת לסיעוד.
הגשת טפסים למוסד לביטוח לאומי
על מנת לקבל את המגיע לפי חוק סיעוד, יש להגיש בקשה מסודרת למוסד לביטוח לאומי. האחרון, הציב מספר פרמטרים שיש לעמוד בהם על מנת להיות זכאים להגשה לגמלה:
- על מבקש הגמלה להיות תושב קבע במדינת ישראל ובעל תעודת זהות.
- על המבקש לעבור את גיל הפרישה – פנסיה ( 62 בקרב נשים ו67 אצל גברים), במידה וגיל המבקש נמוך מגיל הפרישה, יש להגיש בקשה הנקראת שירותים מיוחדים.
- ביטוח לאומי מבקש הצהרה על הכנסות נוספות מקצבאות וקרנות שונות. כאשר קיים רף שהוא עד 9,464 ₪ לאדם יחיד תינתן גמלה בשיעור מלא ומעל סכום זה הגמלה תהה בשיעור חלקי. לזוג אגב, רף ההכנסות עומד כיום על סכום של 14,196.
- על מבקש הבקשה להצהיר כי אינו יכול לבצע באופן עצמאי פעולות בביתו (התייחסות חוק סיעוד היא ליכולתו של הקשיש לעצמאות בביתו ולא במרחבים הפתוחים).
מבחן תלות ADL
העומדים בתנאי הסף של המוסד לביטוח לאומי מגישים את טפסי הבקשה. המוסד בוחן ולאחר כ – 14 ימים מרגע קבלת המסמכים, מתאם נציג מטעמו אשר יגיע לבית הקשיש. נציג זה לרוב הוא בהסמכת אח/ות או פיזיותרפיסט. חשוב מאוד להכין את הקשיש לקראת הבדיקה, שלעתים אינה נעימה. נציג הביטוח הלאומי מבצע מבחן תלות – עד כמה נזקק הקשיש לעזרה בביתו. מבחנים אלו כוללים בדיקה האם הקשיש יכול לדאוג לעצמו לאוכל מזין (לבשל ולאכול), האם יכול להוריד את בגדיו ולהתלבש בגפו, להתקלח, האם שולט על סוגריו, האם יכול ללכת בבטחה וכמובן אם פעולת הקימה והשכיבה מהמיטה אינה מסכנת אותו בכל דרך שהיא.