שאדיה אבו-ריא - מנהלת שירות התזונה
- בית
- /
- הצוות שלנו
- /
- שאדיה אבו-ריא - מנהלת שירות התזונה
שאדיה אבו-ריא המנהלת את שירות התזונה במרגוע כבר 12 שנה.
את שאדיה אבוריא בת ה-36 תמיד תמצאו ב'מרגוע' כשהיא לבושה תמיד 'בחלוק לבן'. "החלוק הלבן, מסמל עבורי את הרצון והתשוקה לעבוד בתחום הטיפולי והסיעודי, למרות שקשה לי לראות דם או תפרים". את הדרך לגשר על הקושי מחד והתשוקה מאידך, מצאה בתחום הקולינריה.
שאדיה אם לשלושה ילדים מספרת: "עוד מילדותי בסכנין נושא הקולינריה סקרן ואתגר אותי. שעות ביליתי במטבח ליד אמא שלי, אבל מרבית האוכל המסורתי כלל המון סוכרים, שמן, פחמימות בלי מודעות כלל לתחום הבריאותי. כשהתחלתי את לימודיי במכללת תל-חי, במגמת התזונה, לא הייתי בטוחה שאצליח להישאר בתחום. כל כך הרבה נושאים מורכבים כגון ביולוגיה, כימיה, פיסיקה וכדומה שינו עבורי לחלוטין את המושגים שהכרתי. כשניסיתי להכין אוכל 'בריא' בהתחלה הוא פשוט לא היה טעים. המשפחה שלי שהיתה רגילה למאכלים הרוויים בשומן ובסוכר ממש לא אהבו את השינויים שעשיתי במתכונים המוכרים".
שאדיה החליטה שלא להרים ידיים ולא לוותר על שילוב שני הדברים, אוכל מזין ובריא וגם טעים. היא מצאה את עצמה עושה ניסויים חוזרים ונשנים עם המתכונים שלמדה להכין בבית ולהתאים אותם כך שיהיו מתכונים בריאים חדשים וטעימים. את הניסיון והתשוקה הביאה עימה למרכז הסיעודי 'מרגוע'. "תזונה לגיל השלישי מחייבת אותי 'להגדיל ראש', להתייחס לתרופות שהדיירים מקבלים, למצבם הגופני, וכמובן להרגלים ולתרבות שהורגלו במשך השנים. אני מוצאת את כל הערכים התזונתיים הגבוהים יחד עם שילוב של טעמים חזקים כך שיפעילו את חוש הטעם הריח וכמות הרוק בפה כדי לעודד את הרצון לאכול. האתגר הוא בשילוב אסתטיקה יחד עם ההתאמה לצרכים של הדיירים."
"כשסיימתי את הלימודים", היא מספרת, "הייתי כבר בהריון, והתלבטתי רבות היכן כדאי לי להשתלב בעבודה. למרות שהיתה לי אפשרות לעבוד בתפקיד ניהולי בחברת תרופות, החלטתי שאני רוצה להיות חלק מעבודה מעשית. המדריכה שלי, שהיתה עתירת ניסיון בתחום הסיעוד המליצה לי להשתלב בתחום. ידעתי שלידה אוכל ללמוד המון. ועדיין חששתי לעבוד בבית אבות ובעיקר במרכז סיעודי של הגיל השלישי. כשהגעתי 'למרגוע' למדתי להכיר את האנשים, את התרבויות השונות, את ההרגלים והקשיים שכל אחד מהדיירים נאלץ להתמודד איתם. למדתי להקשיב להם, ללמוד לדעת את עברם, סיבלם ולדעת מה הצרכים של כל אחד ואחת. היתרון לעבוד בגריאטריה ומה שחיזק אותי היא העבודה בצוות ההמשכיות והמעקב הטיפולי.
מתחילה את שיחתה עמנו בעצה לחיים: "לדרך המלך ניתן להגיע, אם בוחרים שלא להיות קיצוניים באף תחום. את התובנה הזו אימצתי עוד בהיותי נערה ואני דוגלת בה ביחסיי עם בעלי ושלושת ילדיי. ברבות השנים, למדתי גם את היתרון בשילוב חיים בריאים עם תזונה נכונה. אמי, שהיא המודל של חיי, בשלנית שאין כמותה. בילדותי נהניתי כל כך ממטעמיה, שלא ייחסתי חשיבות גדולה לערך התזונתי או הבריאותי במאכלים רווי השומן שנעשו על ידה ורוחב ליבה, אך ככל שבגרתי והבנתי שלתזונה נכונה יש קשר ישיר למצב הבריאותי, החלטתי להתמקד בתחום התזונה באופן מקצועי. היום, אני נהנית גם להנחיל את הידע המקצועי בסדנאות תזונה בריאה שאני מעבירה".
את פעילותה במרגוע היא מתחילה בשעות הבוקר המוקדמות ובביקור בכל המחלקות בארוחת הבוקר, תוך שימת לב מוקפדת לתפריט מגוון ובריא לדיירים.
בגיל מבוגר לתזונה יש משמעות קריטית על מצבם הפיזי והנפשי של הדיירים, ולכן כאשר אני נתקלת במטופל, הסובל מחוסר תיאבון, המוזן על ידי זונדה וסובל מתופעות לוואי כגון פגיעה במצב העור, ופצעים, המשימה שלי היא למצוא את הדרך לכך שהמטופל ישתקם ויצליח לאכול בתפריט ייחודי עם שילוב של פורמולות ייעודיות, כך שגופו יתחזק, שמצב רוחו ישתפר וכמובן שתופעות הלוואי יימוגו. אין תחושת אושר גדולה מזו, כשהמטופל חוזר לחייך".
לשאלתנו, מה מייחד את 'מרגוע' ממקומות אחרים, היא עונה ללא היסוס: "ההון האנושי". בזכות הקשר המיוחד שנוצר בין צוות התזונאיות המגובש שלנו, לעובדות המטבח, אנחנו מצליחים לדייק את התזונה המתאימה לכל דייר ודייר. היות ובבית ישנם דיירים מכל המגזרים אני משתדלת להיוועץ גם עם הטבחים וגם עם עובדות מטבח כדי לדייק את האוכל שאנו מכינים ולהתאים אותו לכל הדיירים.
יזמתי תפקיד של 'מחלקת מזון'- משמע עובדת המגישה את האוכל ללכל דייר ודייר ע"פ העדפותיו, ישנם דיירים שבשל מצבם אוכלים במרקמים שונים. מחלקת המזון- מקפידה שיהיה מותאם לדייר ומגישה אותו גם באופן אסטטי . אני מדריכה את מחלקות המזון והן מעלות בפני את הבעיות ודרישות הדיירים. כך אני מקבלת מידע ישירות משולחן הדייר. הקשר בין המטבח, לדיאטנית ולדייר במחלקה הוא ישיר וזה נותן לי סיפוק עצום.